ZSIDÓ EMLÉKEK ZEMPLÉNBEN
Olaszliszka

ZSIDÓ EMLÉKEK ZEMPLÉNBEN
Olaszliszka

Az egykori mezővárosban az 1800-as évek elején alakult meg az első zsidó hitközség, amely a század közepére zsinagógát építtetett.
A helyi zsidók jelentős része borkereskedéssel foglalkozott.
A település a 19. század második felére a Haszidizmus egyik központjává vált,amely elsősorban Friedman Cvi Herschelének (Cevi Hirsch) köszönhető, aki a sátoraljaújhelyi Teitelbaum Mózes házában nevelkedett és annak halálát követően tette -csodarabbiként- a települést haszid központtá.
Nála tanult a térség egyik leghíresebb csodarabbija, a bodrogkeresztúri cádik (zsidó bölcs) Steiner Jesájá (Steiner Sáje).
Ma az egykori helyi közösség emlékét őrzi a zsidó temető, valamint zsinagóga romjain kialakított emlékhely.

Az olaszliszkai Zsinagóga-emlékhelye
(Olaszliszka, Kossuth Lajos utca 15.)

A településen 1875-ben épült az 500 főt befogadására alkalmas, a Bodrog folyóra néző zsidó templom. A szocialista időszak alatt a zsinagóga az enyészetté lett, köveit elhordták. 2015-ben a romjain egy interaktív emlékhely épült, megidézve az egykori épületet és emléket állítva a Tokaj-Hegyaljai zsidóságnak- Az újonnan emelt nyugati falon található annak a 63 családnak a neve akiket 1944. április 14-én innen deportáltak.

Az olaszliszkai zsidó temető
(Olaszliszka, Belsőkocsord utca 31.)
A temetőben lévő ohelben (zsidó síremlék) található Friedmann Cvi Hersele csodarabbinak és Friedlander Hajim rabbinak a sírja.
Évente több ezer haszid zarándokol el a temetőbe a csodarabbi sírjához a világ minden tájáról.

Források:
www.csodarabbikutja.hu
www.olaszliszka.hu
www.zsido.com
Faltöredékekből kibontakozó világok (2016. szeptember 16.)

Fotók:
www.olaszliszka.hu
Juhász István