ZSIDÓ EMLÉKEK ZEMPLÉNBEN
Tokaj

ZSIDÓ EMLÉKEK ZEMPLÉNBEN
Tokaj

A városban az első zsidó borkereskedők a 17. században települtek le és az elkövetkezendő évszázadok során sokat tettek a tokaji bor elismertségéért. Az egykori népes hitközségnek zsinagógája, tanháza, hússzéke, kóser vágodája, sütödéje és rituális fürdője volt. A virágzó zsidó közösség emlékét ma már csak a nagy zsinagóga és a temetők őrzik.

A tokaji zsinagóga
(3910 Bodrog utca)
Az épületet a 19. század végén emelték, amikor közel ezer főt számláló hitközség az 1890-ben, tűzvészben megsemmisült imaház helyett új zsinagógát építtetett. A II. világháborút követően nagyon kevés zsidó tért vissza Tokajba, így az épület évtizedeken át elhanyagolva állt. 2000–ben felújították és ma Tokaji Kulturális és Konferencia Központ néven kulturális városi rendezvényeknek ad otthont.

Régi zsidó temető
(Bodrogzug)

A Bodrog és a Tisza közötti szigeten a tokaji vár romjainál a Bodrogzugban található. Csak komppal, vagy csónakon közelíthető meg. A temető e vadregényes helyen az 1700–as évektől működött a 19. század végéig. A megmaradt 60-70 sír között 200–300 éves copf, klasszicista és romantikus síremlékek is találhatóak, domborműves zsidó szimbólumokkal és archaikus metszésű héber feliratokkal.

Új zsidó temető
(Tokaj Bodrogkeresztúr utca)

A temetőt az 1800–as évek végén a mai Bodrogkeresztúri úton alakították ki. A Kopasz-hegy oldalában, a Bodroggal szemben közel 300 sír található, köztük néhány ismert rabbi; Schück Dávid, Strasser Akiba és a régi temetőből áthozott Fanféder Simon Juda sírja.

Források:
Csodarabbik útja – https://csodarabbikutja.hu
Wikipédia
KIBIC magazin – https://akibic.hu
tokaj.hu
Kanadai Magyarok Fóruma – https://canadahun.com